Events Calendar

29 November 2019 - 29 November 2021
 • Stories
  18 November 2020 08:00am - 18 November 2020 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Cabaran zari rzeki.JPG

   

  MUSIM wabak Covid-19 masih belum berakhir, malah negara kita dilanda gelombang ketiga. Masya-Allah, rata-rata kita dipaparkan dengan isu bantuan oleh pelbagai pihak termasuk Ikram sendiri selaku badan NGO banyak turun padang untuk membantu golongan yang terjejas teruk seperti B40. Penulis agak bersimpati. Tidak

  kurang juga cabaran manusia di luar negara selain cabaran Covid-19 juga terpaksa berdepan dengan cuaca buruk seperti di Syria dan Palestin.

  Golongan Yang Terkesan Teruk

  Golongan yang menerima bantuan termasuk mereka yang diberhentikan kerja, peniaga hilang punca pendapatan dan juga wanita dalam kalangan ibu tunggal, fakir miskin serta anak yatim. Sebelum PKP, mereka mempunyai punca pendapatan walaupun hanya cukup makan, tetapi apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada 18 Mac lalu dan sekarang sudah gelombang ketiga Covid-19 melanda Malaysia.

  Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan, ada yang mengadu diberhentikan kerja oleh majikan dan golongan perlu bantuan untuk bangkit semula untuk meneruskan hidup.

  Bergantung Kepada Allah SWT

  Ramai terpaksa dibuang kerja sekarang. Majikan sudah tidak dapat menanggung kos yang sudah tidak dapat ditampung. Pasangan yang bekerja pasti menghadapi kesukaran jika kedua- dua mereka diberhentikan kerja.

  Ramai yang datang menda- patkan kaunseling, menyatakan kerisauan yang tinggi kesan daripada tiada punca rezeki ...

 • Stories
  11 November 2020 08:00am - 12 November 2020
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  shyhsy.png

   

  Program Drama dan Teater, Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK) telah berjaya menjalankan Sesi Webinar Alumni Series pada 10 November 2020 bersama Encik Mohd Shaiful Izham Haji Abdul Baseht. Encik Saiful Izham merupakan Alumni Program Drama dan Teater, FSGK yang kini berkhidmat sebagai Penolong Pendaftar HEPA 2 di Unit Kepimpinan dan Pembangunan Pelajar, Akademi Seni Budaya dan Warisan Negara (ASWARA).

  Sesi yang dijalankan secara atas talian ini telah berlangsung selama 2 jam 45 minit bermula 10.00 pagi dan disertai seramai 102 orang pelajar daripada Program Drama dan Teater sendiri.

  Sesi perkongsian yang dijalankan secara santai dan mesra tersebut turut mengupas tentang persediaan yang perlu dilakukan oleh para pelajar dalam menghadapi alam pekerjaan selepas bergelar graduan. En Shaiful Izham mengingatkan para pelajar agar menimba sebanyak boleh ilmu pengalaman dan kemahiran semasa di UNIMAS untuk mereka terus memajukan diri tidak kira apa jua bidang pekerjaan yang menanti.

  Program Drama dan Teater percaya bahawa stuktur kurikulum yang sedia ada mampu melahirkan graduan yang holistik dengan sikap yang merendah diri. Encik Shaiful Izham merupakan antara bukti kebolehpasaran graduan program ini.

  Setinggi penghargaan dan terima kasih buat buat panel jemputan atas kesudian untuk berkongsi pengalaman dan nasihat beliau kepada para peserta ...

 • Stories
  09 November 2020 08:00am - 09 November 2020 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  stories1.JPG

   

  JOM Kempen ‘Hentikan keganasan terhadap wanita’ yang dilancarkan pada 1 November hingga 31 Disember ini. Sempena Hari Antarabangsa Untuk Penghapusan Keganasan Terhadap Wanita pada 25 November ini, Wanita Ikram Malaysia mengajak anda mengumpul minimum 6,000 profi l gambar di Facebook dan Instagram dalam masa 60 hari melalui template yang diberikan. Kempen ini sebagai pembuka bicara penulis dalam artikel kali ini. Penulis terpanggil berkongsi dengan masyarakat berkaitan isu ini. Penulis juga mempunyai pengalaman sebagai kaunselor berhubung isu keganasan terhadap golongan ini.Perasaan geram berbaur benci serta marah terhadap si pelaku.

  Bentuk Penganiayaan Kepada Golongan Ini
  Perbuatan penganiayaan yang terjadi adalah bentuk keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan dalam pelbagai cara sama ada fizikal ataupun mental.Sebenarnya isu keganasan terhadap golongan ini meliputi semua bangsa, agama, pekerjaan,kelas dan budaya.Keganasan terhadap wanita diertikan sebagai apa-apa tindakan keganasan yang berdasarkan gender mengakibatkan kecedaraan fizikal, seks atau psikologi atau mengakibatkan penderitaan kepada wanita.Tindakan ini juga meliputi ugutan untuk melakukan perkara tersebut, paksaan atau perbuatan menyekat kebebasan, sama ada dalam kehidupan peribadi ataupun awam.

  Mengapa Wanita Jadi Mangsa?
  Kaum wanita lebih terdedah kepada keganasan berbanding lelaki walaupun mereka juga menjadi mangsa kepada keganasan wanita tetapi nisbahnya terlalu kecil dan kesan tindakan tersebut terhadap mereka adalah sedikit.Faktor ...

 • Stories
  21 October 2020 - 21 October 2020
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  prof lim - opthal artcle.jpg

   

  By: Lim Lik Thai

  Date prepared: 13/06/2020

  When COVID-19 first gained international mentioned back in December 2019 (at that time it was first referred to as the ‘Wuhan virus’), never would I imagine that this problem will become such a menacing international pandemic affecting almost the entire world population and claiming hundreds of thousands of lives thus far. Furthermore, the whistle blower was a Chinese ophthalmologist who unfortunately succumbed to the virus itself, which begged me to ask the question—was it just a coincidence that he happened to be the first person to recognize this problem or was it that his work might have put him at extra risk of exposure to the virus? The answer became clear when published research revealed that an ophthalmologist is definitely at a higher risk of exposure of the virus. It is not surprising, given the fact that the eye examination is mainly slit-lamp based where the examining ophthalmologist is in very close proximity in direct confrontation with the patient. In addition, further research showed that common eye surgery such as cataract surgery (especially phacoemulsification) and pars plana vitrectomy are aerosol-generating procedures. This means that the operating ophthalmologist will have a higher ...

 • Stories
  13 October 2020 08:00am - 14 October 2020 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Taman mini Borneo.jpg

   

  13 Oktober 2020, Institut Pengajian Borneo dengan bantuan pekerja pembersihan telah merealisasikan salah satu inisiatif yang diterajui oleh Pengarah Institut Pengajian Borneo, Yang Berbahagia Profesor Madya Dr Poline Bala untuk mewujudkan Taman Mini Borneo yang ditanam dengan buah-buahan serta bunga-bungaan tempatan khususnya yang terdapat di kepulauan Borneo.

  Berikut merupakan senarai tanaman yang terdapat di Institut Pengajian Borneo;
  1. Pokok Pisang (Keling, Emas & Tanduk)
  2. Pokok Betik
  3. Pokok Buah Naga
  4. Pokok Lemon
  5. Pokok Limau Kasturi
  6. Serai
  7. Kunyit
  8. Pokok Kedondong
  9. Pokok Kristal
  10. Pokok Mulberry
  11. Pelbagai Pokok Bunga

  Pihak Institut merakamkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam mewujudkan Taman Mini Borneo ini.

  "Tidak rugi berbakti kepada tanah. Selain dapat mengeluarkan peluh untuk menjaga kesihatan diri, hobi bercucuk tanam menjadi terapi yang menenangkan fikiran"

 • Stories
  08 September 2020 08:00am - 30 September 2020 11:59pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Kakgadong.jpg

   

  Tarikh 8 Sept 2020 akan menjadi memori kepada SQRC kerana ia merupakan hari terakhir Pn Gadong Tua berkhidmat di UNIMAS setelah berkhidmat selama 27 tahun sejak penubuhan UNIMAS. Beliau akan mula bercuti pada 9-14 Sept 2020 dan bersara wajib dengan rasminya pada 15 Sept 2020. SQRC merakamkan sekalung penghargaan tulus ikhlas buat Pn Gadong Tua. Selamat Bersara dan Semoga Sihat Selalu.

 • Stories
  08 September 2020 08:00am - 31 December 2020 11:59pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  BPS2125_1.jpg

   

  Pejabat Naib Canselor (PNC) dan SQRC telah mengadakan Bengkel Pelan Strategik 2021-2025 UNIMAS di Colosseum 2, Hotel Pullman Kuching pada 3-5 September 2020. Bengkel telah memberi peluang kepada kesemua Ketua Strategik Fokus 1-5 (Strategic Focus Owner 1-5) membentangkan cadangan Strategic Indicator Goal (SIG) masing-masing untuk diperdebat dan dibincangkan.

  Turut melakukan pembentangan adalah Pengurus Besar UHSB dan CEO UBS. Bengkel telah dihadiri Naib Canselor, Timbalan-Timbalan Naib Canselor, Penolong Naib Canselor, Bendahari, Pendaftar, Dekan, Pengarah dan Pegawai Pengurusan Kanan P&P. Turut serta ialah Pengerusi LPU dan Pengerusi UHSB.

  BPS2125 2

 • Stories
  19 August 2020 08:00am - 19 August 2020
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  awalmuharram.jpg

   

 • Stories
  30 July 2020 08:00am - 30 July 2020 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  rsz_salam-aidiladha.jpg

   

  Kami warga Pusat Sukan, Universiti Malaysia Sarawak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1441H kepada semua warga UNIMAS khususnya dan semua rakyat Malaysia amnya.

 • Stories
  29 July 2020 08:00am - 31 August 2020 11:59pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Bengkel MyPortfolio.jpg

   

  Bengkel Pemurniaan myPortfolio SQRC telah dijalankan secara dalaman pada 21 Julai 2020 di Bilik Mesyuarat Pejabat Pendaftar. Ia dihadiri semua staf SQRC diketuai Pengarah, Prof Dr Tarmiji Masron. Bengkel diadakan bertujuan untuk memurnikan proses kerja, carta alir utama bagi fungsi-fungsi SQRC dan deskripsi tugas (JD) setiap staf terlibat. Turut berjaya dimurnikan semula ialah objektif, piagam pelanggan dan fungsi utama SQRC. Dengan adanya bengkel ini, maka prosedur kerja menerusi myPortfolio dapat dijadikan dokumen rujukan di peringkat individu/jawatan untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan setiap staf di SQRC.

  Album Bengkel Pemurnian myPortfolio SQRC

Demo