Events Calendar

02 September 2019 - 23 October 2019
 • In The Media
  23 September 2019 08:00am - 23 September 2019 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

   

  Kejohanan E-Sukan Kampus untuk semester 2 telah pun memulakan jelajah dengan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) telah dipilih menjadi tuan rumah untuk Zon Borneo...

  Peserta dari Sarawak, Sabah dan Labuan telah menunjukkan kehebatan masing-masing dalam kejohanan ini di mana pasukan daripada Sabah, iaitu GODZ GENESYS daripada Universiti Malaysia Sabah (UMS) dinobatkan sebagai juara setelah menewaskan wakil tuan rumah, MAXIMUS REX daripada UNIMAS di perlawanan akhir...

  Tempat ketiga dimenangi oleh pasukan LEXUS yang mewakili UMS setelah berjaya menewaskan pasukan TEAM BLANK daripada UNIMAS dalam perlawanan penentuan tempat Ke-3 dan Ke-4...

  Tahniah diucapkan kepada semua pasukan yang berjaya dan semangat kesukanan seperti ini akan dapat diteruskan lagi di masa-masa yang akan datang...

 • In The Media
  11 September 2019 08:00am - 11 September 2019
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

   

   

  research3research2

  research4

   

  Kota Samarahan, 11 September 2018: Penyelidikan dan penerbitan adalah dua agenda besar di UNIMAS dan kerana itu, para penyelidik terdiri dari pensyarah-pensyarah perlu merancang hasil penyelidikan mereka ke arah inovasi seterusnya mengkomersilkan inovasi tersebut dengan mendapat geran dari dalam negeri dan luar negara.

  Timbalan Naib Canselor UNIMAS (Akademik dan Antarabangsa), Profesor Dr Wan Hashim Wan Ibrahim berkata selain itu, pengkomersilan sesuatu produk juga merupakan satu cabaran bagi bidang sains sosial, namun dengan mekanisme yang betul, pasti dapat menyakinkan rakan strategik kita dari industri.

  “ Namun, apa yang penting, inovasi dari kajian ini dapat dimanfaatkan bersama dengan masyarakat kita di sekeliling, komuniti setempat dan setiap individu,” kata beliau semasa berucap pada Majlis Perasmian Hari Terbuka Penyelidikan (Research Open Day) Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia (FSKPM) UNIMAS hari ini.

  Beliau berkata, penyelidikan merupakan salah satu tujahan utama di UNIMAS dengan empat kluster penyelidikan iaitu Arts, Humanities and Management, Engineering and Technology, Medicine and Life Sciences dan Natural Sciences.

  Jelas beliau, sebagai bukti, FSKPM sendiri telah mencerminkan kepakaran yang multidisplin bidang tersendiri sebagai contoh bidang Sains Kognitif- yang bermaksud study of mind- mempunyai enam sub displin yang boleh dikembangkan seperti ...

 • In The Media
  18 September 2019 - 18 September 2019
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Seminar.jpg

   

  12 September 2019, Kuching - Seminar Kepustakawanan 2019 yang berlangsung selama dua (2) hari bermula semalam dan hari ini anjuran Pusat Khidmat Maklumat Akademik, Universiti Malaysia Sarawak telah dirasmikan oleh YBrs. Puan Maizan binti Ismail, Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia bertempat di Balai Merdeka Aras 3, Hotel Merdeka Palace, Kuching, Sarawak. Dalam ucapan beliau menyatakan seminar ini merupakan platform terbaik terutama kepada para profesional maklumat untuk terus mewujudkan perkongsian pintar,  berkolaborasi dan memberi nilai tambah  ke arah amalan terbaik serta ilmu baharu kepustakawanan agar terus relevan demi memenuhi keperluan pengguna dan masyarakat umumnya. Turut hadir bagi menyampaikan ucapan aluan adalah Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaysia Sarawak (Penyelidikan & Inovasi) Prof. Dr Wan Hashim Wan Ibrahim mewakili Naib Canselor UNIMAS. "Tema Seminar Kepustakawanan 2019 dilihat diiring  dengan hala tuju UNIMAS iaitu 'Nurturing Future Graduate,  Strengthening Teaching Excellence, Enhancing Student Experience ' yang juga memfokuskan kepada komuniti UNIMAS  dan juga kepada masyarakat  sekeliling. Memperkasakan masyarakat  dalam ruang lingkup Universiti  yang penuh maklumat, memerlukan penglibatan, komitment padu  semua warga universiti" kata beliau dalam ucapan aluannya.

  Seminar bertemakan 'Memanusiakan Maklumat, Memperkasakan Masyarakat' ini memfokuskan kepada tiga (3) perkara berikut:

  1. Pembudayaan inovasi dan kreativiti dalam Perpustakaan/Pusat Maklumat;
  2. Keterlibatan Perpustakaan dengan masyarakat;dan
  3. ...

 • In The Media
  13 September 2019 08:00am - 13 September 2019 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  golf1.jpg

   

  Pasukan golf UNIMAS telah menyertai Kejohanan Intervarsity Golf kali Ke-47 bertempat di Universiti Utara Malaysia pada 7 dan 8 hb September 2019 . Pasukan Golf Unimas terdiri daripada lima pemain kategori net, dua pemain VVip dan empat pemain tetamu, diketuai oleh Encik Saiful Sungkih, Ahli Lembaga Pengarah UNIMAS. Pasukan UNIMAS telah berjaya mendapat tempat ke 16 daripada 23 Universiti Awam yang menyertai Kejohanan tersebut. Encik Saiful Sungkih juga telah berjaya mendapat tempat ke 10 daripada 55 pemain dalam Kategori VVIP.    

 • In The Media
  12 September 2019 08:00am - 12 September 2019 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

   

   

  1. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) tampil memberi penjelasan dan memperbetulkan fakta berkaitan penularan laporan media berkenaan isu penyediaan makanan yang disediakan semasa Minggu Aluan Pelajar Baharu Sesi 2019/2020.
  1. Minggu Aluan Pelajar Baharu UNIMAS Sesi 2019/2020 bermula pada 5 hingga 8 September 2019 di DeTAR PUTRA, UNIMAS.
  1. Pada Sesi 2019/2020, seramai lebih kurang 3,700 orang pelajar baharu telah mendaftar dengan Liaison Officers yang terdiri daripada pelajar-pelajar senior UNIMAS seramai 369 orang. Jumlah pelajar yang perlu disediakan minum pagi, makan tengahari dan makan malam ialah seramai 4,069 orang.
  1. Untuk agihan makanan kepada pelajar-pelajar baharu, seramai 17 katerer telah dilantik, di mana 15 katerer yang dilantik adalah katerer dalaman UNIMAS dan dua (2) katerer adalah dari pihak luar (untuk menyediakan makanan vegetarian dan Kentucky Fried Chicken).
  1. Objektif pemilihan 17 katerer adalah untuk mempelbagaikan menu makanan, di samping memastikan kualiti dan keselamatan makanan melalui agihan penyajian di kalangan caterer dalam jumlah yang sesuai dan menyakini reputasi katerer dalaman dan luar yang dikenalpasti tahap kualiti dan keselamatan makanan.
  1. Taklimat kepada pihak katerer oleh UNIMAS telah diadakan pada 25 Julai 2019 bertujuan untuk mengenal pasti katerer yang bersedia untuk menyediakan perkhidmatan penyajian semasa Minggu Aluan Pelajar, membincangkan berkaitan menu, memberikan ...

 • In The Media
  07 September 2019 03:00pm - 07 September 2019
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

   

   

   

  baharu2baharu3

  baharu4baharu5

  baharu7bahru6

   

  KOTA SAMARAHAN, 7 September 2019 : Seramai 3,467 orang pelajar Pra Siswazah dan 267 orang pelajar Pasca Siswazah baharu UNIMAS bagi kemasukan Sesi 2019/2020 telah melakukan majlis ikrar pelajar baharu bertempat di Arena Gemilang, DeTAR PUTRA, UNIMAS pagi tadi.

  Hadir menyaksikan majlis ikrar pelajar tersebut ialah Pengerusi Lembaga Pengarah UNIMAS, Tan Sri Datuk Seri Panglima Sulong bin Matjeraie, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr Wan Hashim Wan Ibrahim mewakili Naib Canselor UNIMAS, Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi, Timbalan-timbalan Naib Canselor, Dekan-dekan, Pengarah-pengarah, Pegawai-pegawai dan kakitangan UNIMAS lain.

  Dalam teks ucapan Naib Canselor UNIMAS yang dibacakan oleh Profesor Dr Wan Hashim Wan Ibrahim mengucapkan tahniah kepada pelajar baharu UNIMAS dan berharap pelajar baharu dapat menggunakan peluang menimba ilmu di Universiti dengan sebaik mungkin.

  Beliau berkata, barisan pelajar baharu ini merupakan golongan yang bertuah kerana menerima tawaran melanjutkan pelajaran di Universiti-universiti tempatan di negara ini.

  “ Ikrar yang dilafazkan merupakan janji taat setia anda untuk terus berusaha sedaya upaya bagi mencapai kecemerlangan dalam ilmu pengetahuan serta sentiasa meningkatkan budi pekerti dan menyemai sahsiah yang mulia.

  “ Peganglah harapan dan impian ibu bapa anda untuk melihat ...

 • In The Media
  06 September 2019 08:00am - 06 September 2019 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

   

  Cren1

   

  Kota Samarahan, 6th September 2019: Centre for Renewable Energy (CREN) Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) won an award at the 37th ASEAN Ministers on Energy Meeting at Bangkok, Thailand, recently.

  CREN UNIMAS received the award in the Renewable Energy - Off Grid Power category for a project entitled Development of Micro Hydro Project for Kampung Assum, Padawan, Sarawak.

  Kampung Assum is home to about 35 Bidayuh families and with a population of about 450 people doing agricultural activities as as their main source of income.

  The village was initially not connected to the electricity grid, forcing it to rely on costly diesel-powered generators for power.

  CREN UNIMAS, through a grant from the Ministry of Energy, Science, Technology, Environment and Climate Change (MESTECC) or formerly known as the Ministry of Energy, Green Technology and Water (KeTTHA) completed a design and build the project to provide the basic hydroelectric power supply of 10kW + 5kW systems in 2017.

  The free electricity generated from the micro hydro system is used for agricultural food processing activities managed by the community as additional source of income with part of the income to be used for the system ...

 • In The Media
  03 September 2019 - 03 September 2019
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  1.jpg

   

  KOTA SAMARAHAN, 29 Ogos 2019- Seramai 116 orang pelajar dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UNIMAS telah diraikan dalam Majlis Appresiasi dan Kesyukuran yang merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Kelab Perubatan Unimas (KEPUMAS)

  Majlis ini signifikan dengan pemberian orkid sebagai simbolik di atas kejayaan setiap pelajar perubatan yang telah lulus dalam Peperiksaan Iktisas Akhir Program Perubatan, Sesi Akademik 2018/2019 yang telah diadakan pada 18 Ogos 2019- 21 Ogos 2019 (teori) dan 26 Ogos 2019 - 28 Ogos 2019 (klinikal). Bunga orkid jenis ini telah digunakan sejak lebih 6 tahun sebagai tanda penghargaan di atas kejayaan pelajar perubatan.

  Cenderahati ini telah disampaikan oleh Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Prof. Dr. Haji Kamarudin Bin Kana kepada para pelajar berkenaan. Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Siswazah) Prof Madya Dr. Asri bin Said, Timbalan Dekan (Pembangunan dan Perkhidmatan Klinikal) Prof. Dr. Mohammad Zulkarnaen bin Ahmad Narihan, Timbalan Dekan (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Prof. Madya Dr. Nor Aliza binti Abdul Rahim, Timbalan Dekan (Prasiswazah) Prof Madya Dr Ehfa Binti Bujang Safawi, para staf akademik, staf sokongan serta ibu-bapa pelajar.

  Sementara itu, dua anugerah khas telah disampaikan kepada pelajar perubatan yang layak semasa majlis berkenaan. ...

Demo