Events Calendar

11 March 2020 - 01 May 2020
 • In The Media
  16 March 2020 08:00am - 16 March 2020 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Covid-19 poster.jpeg

   

   KENYATAAN MEDIA

  UNIMAS PRIHATIN: LANGKAH DAN TINDAKAN PENCEGAHAN WABAK COVID-19 DALAM KAMPUS

  Kota Samarahan, 16 Mac 2020: Berikutan penularan wabak jangkitan COVID-19 di seluruh dunia berdasarkan laporan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), UNIMAS turut prihatin dan mengambil langkah berjaga-jaga dan tindakan pencegahan wabak ini dalam kampus.

  Pada 11 Mac 2020, WHO telah mengumumkan bahawa wabak COVID-19 telah berada di tahap pandemik dan 150 negara setakat ini telah dijangkiti termasuk Malaysia.

  Dalam situasi ini, UNIMAS memantau sepenuhnya jika terdapat risiko jangkitan dalam kalangan warga dan akan bertindak segera bagi mengelakkan keadaan yang lebih serius.

  Sehubungan itu, pihak Universiti telah mengambil beberapa langkah untuk mencegah wabak ini di kampus sejak Januari yang lepas dan sentiasa merujuk kepada kenyataan media yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) dan KKM dari semasa ke semasa.

  UNIMAS komited untuk membendung penularan wabak ini di kampus dengan mengambil inisiatif-inisiatif berikut:

  1. Menyediakan Peruntukan khas bagi COVID-19
  Sejumlah RM 1 juta disediakan untuk kesiapsiagaan menangani wabak COVID-19. Ini termasuklah mengukuhkan kualiti prasarana IT sedia ada bagi menyokong aktiviti pembelajaran atas talian secara total, pembelian bahan inisiatif pencegahan, kemudahan kuarantin dan keperluan sokongan teknikal.

  ...

 • In The Media
  10 March 2020 08:00am - 31 December 2020 11:59pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Pengarah SQRC, YBhg Prof Dr Tarmiji Masron menerima cenderahati daripada YBhg Prof Dr Norman Mohd Saleh, Pro-Naib Cansel

   

  KOTA SAMARAHAN, 9 Mac 2020:  Seramai 13 orang staf dari Pejabat Strategi dan Pembangunan Korporat UKM yang diketuai oleh YBhg Prof Dr Norman Mohd Saleh, Pro-Naib Canselor (Strategi dan Pembangunan Korporat) merangkap Pengarah Eksekutif Strategi-UKM telah membuat lawatan ke Pusat Perancangan Strategik, Pengurusan Kualiti dan Risiko (SQRC). Lawatan penandaarasan ke SQRC ini adalah bagi tujuan perkongsian ilmu dan penambahbaikan terhadap proses kerja sistem sedia ada.

  Turut serta semasa lawatan adalah Prof Dr Zaidi Omar, Timbalan Pengarah Eksekutif I Strategi-UKM, Prof Madya Dr Wan Zawiah Wan Zin, Timbalan Pengarah Eksekutif Strategi-UKM, Prof Madya Dr Azlan Shah Zaidi, Timbalan Pengarah Eksekutif II Strategi-UKM, Encik Saidi Ismail, Ketua Penolong Pendaftar Kanan dan Ketua Pentadbiran Strategi-UKM, Puan Zaimi Makhtar, Penolong Pendaftar Kanan Strategi-UKM, Puan Nor Saribon Ramli, Penolong Pendaftar Strategi-UKM serta beberapa orang staf dari Pusat Teknologi Maklumat UKM.

  Rombongan turut berkesempatan berkunjung ke konti UNIMAS.fm dan YBhg Prof Dr Norman sempat ditemubual oleh DJ yang bertugas. Selain itu, rombongan juga sempat melawat Muzium Anatomi serta Pusat Simulasi Klinikal di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) sebelum berangkat pulang.

   

  Album Lawatan Pejabat Strategi dan Pembangunan Korporat UKM ke Pusat Perancangan Strategik, Pengurusan Kualiti dan Risiko (SQRC)

Demo