Events Calendar

04 January 2022 - 25 February 2022
 • In The Media
  19 January 2022 08:00am - 19 January 2022 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Dekan1.jpeg

   

  Dekan2 CopyDekan3.jpeg

  Kota Samarahan, 19 Januari 2022: Seramai 85 orang melibatkan Pengarah-pengarah, Dekan-dekan, Ketua Pusat Tanggungjawab (PTj), Presiden Persatuan dan wakil Majlis Persatuan Pelajar (MPP) UNIMAS, berkampung selama empat hari di Bintulu, untuk mengikuti Program Sumbangsaran Majlis Dekan 2022, di Bintulu bermula kelmarin.

  Program tersebut merupakan platform strategik untuk membincangkan rangka hala tuju Universiti dan pada masa yang sama menjadi satu medium penting untuk mengeratkan kerjasama dalam kalangan pihak pengurusan dan pentadbiran UNIMAS.

  Aktiviti pengisian program dipenuhi dengan seisi pembentangan, perkongsian dan perbincangan untuk topik-topik berkaitan dengan Pelan Strategik Universiti yang akan menjadi intipati kepada perancangan serta langkah-langkah strategik universiti di dalam mendepani cabaran pendidikan tinggi yang sedia ada dan mendatang.

  Naib Canselor UNIMAS, Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi dalam ucapan ringkas semasa merasmikan Program Sumbangsaran Majlis Dekan 2022 menekankan mengenai kerjasama berterusan dalam kalangan warga UNIMAS, selain penekanan kepada perancangan teratur serta berimpak tinggi di dalam menangani perubahan serta cabaran pendidikan tinggi global dan aspirasi Universiti di dalam halatuju dan pengoperasian Universiti di dalam era pasca pandemik.

 • In The Media
  07 January 2022 08:00am - 07 January 2022 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  (Banner) DocWorkshop_Pham_Big.png

   

  KOTA SAMARAHAN, 7 Januari 2022: Mini Film Festival (MFF) UNIMAS akan menganjurkan siri bengkel dokumentari pada 10 Januari 2022 dengan menampilkan Pengarah dari Vietnam, Pham Thu Hang, untuk berkongsi pengalaman dalam pengarahan dan penyuntingan dokumentari.

  Pham Thu Hang, pernah memenangi Anugerah Pengarah Terbaik dalam kategori Filem Cereka Asia di Festival Filem Antarabangsa Singapura dan terkenal dengan karya dokumentari bertajuk "The Future Cries Under Our Soil", yang menceritakan kehidupan masyarakat selepas perang saudara di Wilayah Quang Tri, Vietnam.

  Siri bengkel dokumentari tersebut akan diadakan secara atas talian selama dua hari bermula 9 Januari sehingga 10 Januari 2022, dengan pengisian aktiviti bengkel seperti tayangan dokumentari/filem dan perkongsian ilmu dan pengalaman bersama Pham Thu Hang.

  Bengkel dokumentari ini yang merupakan kerjasama pelbagai pihak antaranya UNIMAS, Majlis Seni Sarawak, TVS, CHIC, Watch Movies Not dan lain-lain, akan diadakan secara percuma kepada sesiapa yang berminat dengan pendaftaran boleh dilakukan melalui https://bit.ly/17thMFF.

  Untuk pertanyaan lanjut mengenai bengkel dokumentari ini juga boleh menghubungi terus Haazim di talian +6011 2529 9264.

Demo