Events Calendar

Download as iCal file
FPSK semarakkan sambutan maal hijrah di Masjid Negeri
Monday 07 August 2023
Hits : 735
 
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
mh.jpg

KUCHING - Lembaga Amal Kebajikan Masjid Negeri Sarawak (LAKMNS) baru-baru ini menganjurkan Festival Maal Hijrah 1445/2023 selama tiga hari dari 28 hingga 30 Julai di Masjid Jamek, sebagai penghormatan kepada kedatangan bulan Muharram.

Festival ini bertemakan “Kelestarian untuk kesejahteraan ummah” bertujuan untuk menyokong inisiatif kerajaan negeri dalam memperkasakan kelestarian alam sekitar, selain sebagai wadah memperingati peristiwa penghijrahan dan peluang untuk mendekatkan diri dengan masyarakat. LAKMNS telah mengundang Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) untuk turut serta dalam acara tersebut.

Semasa festival, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UNIMAS telah menawarkan ujian kumpulan darah dan pengukuran karbon monoksida (CO). Pengukuran karbon monoksida digunakan untuk menentukan tahap karbon monoksida di dalam badan, dan ia biasanya tinggi di kalangan mereka yang merokok dan perokok pasif.

Dengan mengetahui tahap karbon monoksida di dalam badan dan hubungannya dengan tabiat merokok, ia diharap akan dapat memberi kesedaran kepada perokok agar berusaha untuk membuang tabiat merokok.

Selain itu, bahan-bahan pendidikan kesihatan berkaitan dengan kesan merokok dan kanser paru-paru turut dipamerkan.

Gerai ini juga menyediakan prospektus pengajian dan e-prospektus untuk program pengajian yang ditawarkan di UNIMAS. E-prospektus boleh dimuat turun melalui kod QR yang dipamerkan. Semua bahan disediakan oleh badan korporat UNIMAS.

Sebagai penghargaan atas keterlibatan fakulti dalam acara pada kali ini, ketua pegawai eksekutif LAKMNS, Datuk Hj Abang Abdul Wahap bin Hj Abang Julai telah menyampaikan tanda penghargaan kepada wakil fakulti, Puan Norhadzline Harun dan Pn Norliza Samsuri. Beliau turut meluangkan masa untuk mencuba perkhidmatan yang disediakan di gerai fakulti.

Kedua-dua organisasi berharap untuk terus bekerjasama di masa depan untuk memberi impak positif kepada kesejahteraan masyarakat di Sarawak.

Secara keseluruhan, penyertaan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UNIMAS dalam Festival Maal Hijrah LAKMNS mencerminkan dedikasi universiti kepada kesejahteraan masyarakat dan selari dengan misinya untuk menjadi sebuah universiti yang berpaksikan komuniti.

w.png

w2.png

Ketua pegawai eksekutif LAKMNS, Datuk Hj Abang Abdul Wahap bin Hj Abang Julai menyerahkan tanda penghargaan kepada wakil Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UNIMAS

w3.png

Ketua pegawai eksekutif LAKMNS, Datuk Hj Abang Abdul Wahap bin Hj Abang Julai menjalani ujian untuk mengetahui jenis darah

 
Attachment(s):
 
 
Demo