Events Calendar

Wednesday 26 August 2020
 • In The Media
  28 April 2020 08:00am - 31 December 2020 11:59am
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

   

  theimpactranking20201

 • In The Media
  10 March 2020 08:00am - 31 December 2020 11:59pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Pengarah SQRC, YBhg Prof Dr Tarmiji Masron menerima cenderahati daripada YBhg Prof Dr Norman Mohd Saleh, Pro-Naib Cansel

   

  KOTA SAMARAHAN, 9 Mac 2020:  Seramai 13 orang staf dari Pejabat Strategi dan Pembangunan Korporat UKM yang diketuai oleh YBhg Prof Dr Norman Mohd Saleh, Pro-Naib Canselor (Strategi dan Pembangunan Korporat) merangkap Pengarah Eksekutif Strategi-UKM telah membuat lawatan ke Pusat Perancangan Strategik, Pengurusan Kualiti dan Risiko (SQRC). Lawatan penandaarasan ke SQRC ini adalah bagi tujuan perkongsian ilmu dan penambahbaikan terhadap proses kerja sistem sedia ada.

  Turut serta semasa lawatan adalah Prof Dr Zaidi Omar, Timbalan Pengarah Eksekutif I Strategi-UKM, Prof Madya Dr Wan Zawiah Wan Zin, Timbalan Pengarah Eksekutif Strategi-UKM, Prof Madya Dr Azlan Shah Zaidi, Timbalan Pengarah Eksekutif II Strategi-UKM, Encik Saidi Ismail, Ketua Penolong Pendaftar Kanan dan Ketua Pentadbiran Strategi-UKM, Puan Zaimi Makhtar, Penolong Pendaftar Kanan Strategi-UKM, Puan Nor Saribon Ramli, Penolong Pendaftar Strategi-UKM serta beberapa orang staf dari Pusat Teknologi Maklumat UKM.

  Rombongan turut berkesempatan berkunjung ke konti UNIMAS.fm dan YBhg Prof Dr Norman sempat ditemubual oleh DJ yang bertugas. Selain itu, rombongan juga sempat melawat Muzium Anatomi serta Pusat Simulasi Klinikal di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) sebelum berangkat pulang.

   

  Album Lawatan Pejabat Strategi dan Pembangunan Korporat UKM ke Pusat Perancangan Strategik, Pengurusan Kualiti dan Risiko (SQRC)

 • In The Media
  26 August 2020 04:00pm - 26 August 2020 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Capture.JPG

   

  KOTA SAMARAHAN, 26 Ogos 2020 : Naib Canselor UNIMAS, Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi menjelaskan kebolehpasaran graduan di UNIMAS pernah mencapai 92 peratus iaitu pada tahun lepas.

  “ Kadar ini menunjukkan bahawa graduan kita sememangnya dihargai dan mendapat tempat pekerjaan di kalangan majikan-majikan di luar sana,” kata beliau sebagai salah seorang panel jemputan dalam forum anjuran Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Tinggi tengahari tadi.

  Bagaimanapun Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim tidak menolak terdapat cabaran untuk mencapai peratusan kebolehpasaran yang tinggi atau mengekalkannya disebabkan peluang pekerjaan adalah tidak sebanyak di negeri lain seperti Johor dan Pulau Pinang.

  Walaupun begitu, kata beliau, dari segi pembangunan dan reka bentuk kurikulum tetap diberi perhatian terutama berkaitan peningkatan kompetensi dan kemahiran pelajar Universiti, supaya ianya sejajar dengan keperluan atau kehendak pasaran pekerjaan.

  “ Graduan kita sememangnya bersedia di luar sana malah mereka telah membuktikan kemahiran diri mereka cuma isu atau cabaran yang perlu dihadapi adalah mengenai sama ada terdapat peluang pekerjaan untuk mereka di kemudian hari,” katanya lagi.

  Selain itu, kata beliau, tenaga pengajar seperti para pensyarah juga sememangnya mempunyai kepakaran tertentu dari segi penyelidikan masing-masing malah sebahagian mereka telah menjadi penasihat atau memberi konsultasi kepada ...

Demo